info@nfsstudio.gr
2314 013 296

Συνεχείς αναβολές στο «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον ΙΙ»

Κι άλλη αναμονή για το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ». Λίγες ημέρες μετά την αναφορά του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας κ. Παναγιώτη Κορκολή ότι το πρόγραμμα θα τρέξει στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έρχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, και επισημαίνει ότι η προκήρυξή του θα γίνει το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο υπουργός, ο σχεδιασμός του προγράμματος Εξοικονομώ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης. Και «έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την προκήρυξή του, που αναμένεται εντός του Γ΄ τριμήνου του 2017».

Το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα ευνοήσει περί τα 40.000 νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για εργασίες εξοικονόμησης θα φτάνει τα 25.000 ευρώ . Το ποσοστό επιχορήγησης θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση κλπ. και θα μπορεί να προσεγγίσει έως και το 70%.

Για παράδειγμα, θα καλύπτεται το 60% του κόστους των εργασιών όταν το ατομικό εισόδημα φτάνει τα 10.000 ευρώ ή το οικογενειακό εισόδημα τα 20.000 ευρώ. Όμως το ποσοστό επιδότησης θα πέφτει στο 25% εάν το ατομικό εισόδημα κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως και 35.000 ευρώ ή το οικογενειακό εισόδημα από 35.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, το υπουργείο προχωρά στις βελτιώσεις που απαιτούνται προκειμένου η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων εκ μέρους των πολιτών να γίνει απλούστερη, η συνολική διαδικασία ταχύτερη και να δίνεται η δυνατότητα αίτησης στο πρόγραμμα χωρίς την υποχρεωτική λήψη δανείου.

Στόχος, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι «η μείωση της γραφειοκρατίας και η ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής τελικών εκταμιεύσεων, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέριμνα ώστε οι προδιαγραφές και οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος να πληρούν τους κανόνες διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης».

Το πρόγραμμα θα αφορά τις πιο ενεργοβόρες κατοικίες, δηλαδή αυτές που απαιτούν μεγάλα ποσά για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση (ΕΣΔΕΑ), ο εθνικός στόχος ενεργειακής απόδοσης για το 2020 στην τελική και πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας είναι 18,4 Mtoe(εκατ. τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) και 24,7 Mtoe αντίστοιχα.

Ο κτιριακός τομέας καταναλώνει το 40% της συνολικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, από τον 1980 έως σήμερα, μόλις το 3% των κτιρίων στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί βάσει του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων). Πέρα από τις κατοικίες, πόροι του ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί επίσης για τα δημόσια κτίρια και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. Για τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το αντίστοιχο πρόγραμμα εξοικονόμησης αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το 2018.

Πηγή: michanikos-online.gr